Supravegherea video in spital- 10 Modalitati de a ameliora experienta unui pacient intr-un spital

Supravegherea video intr-un spital poate ameliora calitatea asistentei medical. Cateva dintre beneficiile folosirii unui sistem de monitorizare video ar fi:

 • Imaginile video pot diminua cheltuielile legate de personal, medicamente si pierderi
 • Personalul medical poate fi alertat rapid in cazul unor incidente care pun in pericol siguranta unui pacient
 • In cazul unor situatii urgente, un astfel de sistem creste eficienta raspunsului personalului medical.

Iata, pe larg, cateva dintre aspectele care conteaza in instalarea unui astfel de sistem:

 1. Centralizeaza observarea unui pacient

Facilitatile medicale angajeaza supraveghetori sau solicita angajatilor sa monitorizeze pacientii cu risc crescut de a cade sau de suicide. Acest tip de angajati necesita o plata cu ora, care uneori este prea mare. Unele facilitati de ingrijire medicale solicita chiar familiilor pacientului acoperirea acestor cheltuiel.

Instalarea unui sistem de supraveghere video va permite angajatilor instruiti sa observe mai multi pacienti simultan, alertand personalul atunci cand o interventie este necesara.

 1. Monitorizarea de la distanta a departamentului de Urgente
Salon monitorizat CCTV

In zonele de urgente medicale, care sunt aglomerate, exista mereu riscul ca personalul sa nu sesizeze cand un pacient isi pierde cunostita in sala de asteptare. Riscul este si mai mare atunci cand multimea aglomereaza sala de asteptare. Iata ce poate oferi un sistem de supraveghere:

 • Inregistrarea numarului de oameni care intra si ies, alertand personalul atunci cand numarul este periculos de mare.
 • Calcularea exacta a numarului celor care intra si ies, necesar in cazul unei evacuari de urgenta
 • Detectarea unei persoane atunci cand intra intr-un spatiu cu acces limitat.
 1. Monitorizarea medicamentelor

Aceasta este o problema nu doar in farmacii, ci si in alte facilitate farmaceutice din incinta spitalului. Un aspect important este legat de diminuarea costurilor. Un alt aspect este legat, spre exemplu, de inlocuirea serului fiziologic cu morfina. Un sistem de supraveghere poate identifica personalul care foloseste medicamente in scop personal.

 1. Prevenirea rapirii copiilor

Anumite spitale monitorizeaza copiii prin intermediul unor bratari la mana/picior care anunta, prin semnale radio, atunci cand un copil este mutat in afara unitatii medicale. Chiar daca acest tip de sistem alerteaza in cazul unei posibile rapiri, personalul spitalului tot  nu are informatii despre cum arata rapitorul, putand chiar permite iesirea persoanei respective.

Instalarea unui sistem de supraveghere in maternitate sau in sectiile de pediatrie permite inregistrarea imaginilor cu rapitorul.

 1. Monitorizarea pacientilor cu abilitati reduse

Spitalele pot folosi imaginile video pentru a monitoriza pacientii cu abilitati scazute, de la conditii psihiatrice pana la cele neurologice, rani la cap, abuzatori de droguri etc. Monitorizarea video ajuta la identificarea momentului in care acesti pacienti incalca o zona, trimitant un mesaj de alerta. Daca un pacient confuzat care poarta o bratara cu transmisie radio intra intr-o zona nepermisa, semnalul poate rula un video inregistrat cu membrii familiei, solicitant pacientului sa se intoarca in salonul sau.

 1. Previne furtul

Supravegherea video poate preveni furturile de echipament medical, televizoare si chiar si mobile. Astfel de sisteme pot reduce cheltuielile si monitoriza mai bine echipamentele dintr-un spital.

 1. Eficientizarea performantelor medicale

Instalarea unui sistem de monitorizare video poate incuraja personalul medical sa urmeze detaliat anumite protocoale medicale. Acest fapt reduce riscul infectiilor intra-spitalicesti.

 1. Sprijina triajul in cazul unor situatii extreme

Pentru a planifica eficient raspunsul in cazul unor pandemii sau dezastre naturale (cutremure, atentate, uragane), spitalele pot folosi sistemul de monitorizare video. Vizualizarea in timp real a unor astfel de imagini poate ajuta personalul sa identifice mai clar persoanele care necesita ingrijiri medicale. Exista spitale care se antreneaza constant pentru controlul eficient in cazul unei pandemii. Exercitiile de acest gen vizeaza si instalarea rapida a unor locatii pentru vaccinare. Un astfel de sistem permite o mai buna comunicare intre departamente, crescand eficienta raspunsului.

 1. Apararea in cazul unor acuzatii nefondate

Cheltuielile inutile determinate de acuzatiile false aduse de pacienti sau personal, legate de cazaturi si altfel de incidente pot fi eliminate cu ajutorul unui sistem de monitorizare video. Imaginile video oferite de un astfel de sistem pot anula si oferi dovada lipsei de vina a spitalului, in cazul unor astfel de acuzatii.

 1. Imbunatatirea sigurantei in zonele publice

Un sistem de supraveghere publica poate creste siguranta intr-un spital si a facilitatilor acestuia. El permite monitorizarea parcarilor si sesiza efractiile, diminuand infractionalitate si ameliorand securizarea pacientilor si a personalului medical.