Sisteme de supraveghere la Zoo

camera in cusca rinocerului la zoo bucuresti

Tehnologia a devenit, in ziua de azi, o mare parte din viata noastra si dependenta noastra de ea creste pe zi ce trece. Progresele in tehnologie cresc dependent noastra in multe domenii, usurandun-ne viata si munca. Cu toate ca anumite gadget-uri noi ne afecteaza viata in mod personal, prea putin se vorbest despre folosul lor in munca noastra. Iata cateva dintre beneficiile pe care sistemele si camerele de supraveghere video le aduc la gradinile zoologice si cum pot ele imbunatati atat experientele vizitatorilor, dar si performantele angajatilor in a avea grija de animale.

Cresterea securitatii

Cu toate ca intruziunea tehnologiei e uneori discutabila in cadrul unui Zoo, anumite aspecte nu pot fi omise. Afacerile de acest gen folosesc diverse tehnologii pentru a creste securitatea acestor locatii, imbunatati experientele vizitatorilor, dar si monitoriza mai bine animalele din incinta. Sistemele de supraveghere sunt foarte importante pentru a facilita operatiunile din Zoo si pentru a ameliora experienta si siguranta animalelor si a vizitatorilor.

Aceste sisteme pot veni si cu alte functii (controlarea accesului, verificarea temperaturii) care pot creste calitatea vieti animalelor si a experientei vizitatorilor. Senzorii de temperatura permit personalului sa monitorizeze temperatura unei locatii in zilele toride, astfel incat animalele sa nu se deshidrateze. Senzorii de miscare pot fi amplasati pentru a crea un grad electrificat care poate alerta atunci cand vizitatorii trec de zonele in care le este permis accesul.

Un sistem de supraveghere ajuta la cresterea eficientii angajatilor. Nu se poate ca toti angajatii sa se afle peste tot in acelasi timp pe teritoriul unui Zoo, dar se pot amplasa camere care sa monitorizeze activitatea de peste tot.

Transmisii live prin camerele web

Web streaming este o modalitate eficient de promovare a unui Zoo si din ce in ce mai multe asezaminte de acest gen sunt interesate de aceasta tehnologie. Web-streaming-ul poate crea trafic si creste interesul pentru o gradina zoological. Web feed-urile pot fi trimise ca link de pe alte site-uri si pot fi folosite ca sursa pentru studiile si cercetarile stiintifice. Ele ofera o modalitate atragatoare de a privy animalele, din orice colt al planetei.

O mai buna ingrijire a animalelor

tigroaica cu pui filmata de camera cu circuit inchis
Tigroaica cu pui filmata de camera cu circuit inchis

Un sistem de supraveghere permite ingrijitorilor sa aiba grija mai bine de animale. Chiar daca animalele din captivitate nu au probleme de sanatate, ele se mai imbolnavesc uneori, necesitand atentie continua in vederea insanatosirii rapide. De la faptul ca nu se afla in habitatul lor natural, pana la contactul constant cu germeni si bacterii, animalele din captivitate prezinta, de asemeni, riscuri de imbolnavire.

Camerele de monitorizare video pot fi instalate in gradinile zoologice pentru a observa animalele gestante sau care au pui. Ingrijitorii trebuie sa le supravegheze constant, mai ales daca este nevoie de asistenta la nastere.

Anumite probleme apar cand este vorba despre animale agresive. Monitorizarea animalelor cu ajutorul transmisiilor live permite ingrijitorilor sa fie siguri ca acestea nu ranesc ingrijitorii sau alte animale. Camerele de monitorizare video permite ingrijitorilor sa supravegheze animalele, pastrand distanta ce le asigura securitatea.

Problema fundamentala pentru ingrijitorii de la zoo este siguranta si sanatatea animalelor  lor, iar sistemele de supraveghere ajuta in acest sens. Camerele de monitorizare video ajuta staff-ul sa supravegheze ca vizitatorii sa nu agreseze animalele si ca animalele nu sunt un pericol pentru alte animale sau ele insele.

Studiile reprezinta o sursa incredibila de material pentru oamenii de stiinta. Camerele video amplasate strategic pot oferi informatii esentiale despre viata animalelor. Ele ofera date fundamentale cercetatorilor care studiaza animalele in captivitate.

Cateva aspecte legate de instalarea unui astfel de sistem

Instalarea unui sistem de supraveghere aduce numeroase provocari. O planificare minutioasa este cruciala inainte de instalarea lui. Numeroase obstacole pot sa apara pe neasteptate, mai ales cand este vorba despre acoperirea unei arii atat de largi cum este in cazul unui Zoo. Montarea fizica a camerelor video este una dintre provocarile cele mai frecvente.

De asemeni, e nevoie ca multe cabluri sa treaca prin diverse spatii, iar camerele de supraveghere sa fie securizate astfel incat sa nu poate fi atinse de animale sau vizitatori. Cablurile trebuie puse astfel incat nimeni sa nu se impiedice de ele sau sa devina periculoase in vreun fel pentru vizitatori sau personal. Daca o camera video devine accesibila unui animal, ea poate fi distrusa, dar si sa raneasca un animal.

Un sistem de monitorizare wireless devine optiunea cea mai buna pentru un Zoo, dar exista cateva aspecte care trebuie mentionate. Camerele de monitorizare wireless pot acoperi cu greu o suprafata atat de mare ca in cadrul unei gradini zoologice. Semnalul trebuie sa fie puternic pentru a ramane eficient, mai ales daca este vorba despre folosirea profesionala. Atat timp cat aceste aspecte sunt considerate, orice Zoo poate, teoretic, sa apeleze la un sistem de supraveghere video.