Ce este un sistem DVR? De ce ai avea nevoie de DVR?

Daca esti in cautarea unui sistem de monitorizare video ieftin si bun, probabil ca ai dat si peste optiunea DVR. Spre deosebire de camerele de supraveghere traditionale de tip analog, aceste sisteme inregistreaza si stocheaza imaginile in mod digital. Aceasta inseamna ca aceste sisteme DVR ofera o calitate a imaginii video mai mare, necesitand si costuri mai mici de intretinere. Spre deosebire de camerele IP, sistemele DVR nu se conecteaza la internet (si nici nu au capacitatea sa o faca).

Ele reprezinta sisteme cu circuit inchis, ceea ce inseamna ca se pot conecta local numai intre ele, si nu si cu alte retele. Pentru a va forma o imagine mai clara despre ce obtineti atunci cand achizitionati un sistem DVR, vom privi mai indeaproape cum functioneaza aceste sisteme, ce pot si ce nu pot face ele.

Sistemul digital CCTV

Un sistem DVR consta intr-un set de camere cu circuit inchis care sunt toate conectate la un device DVR sau un calculator capabil sa inregistreze digital. Multi oameni upgradeaza un sistem cu circuit inchis de tip analog deja existent (CCTV) la aceste sisteme DVR, fiind nevoie doar de inlocuirea VCR-ului cu DVR.

Camerele vor inregistra imagini video digitale pe hard drive-ul DVR-ului sau al calculatorului. Singura limitare este determinata de cat de mult spatiu ai disponibil pe hard drive. Acest aspect va fi influentat si de calitatea cu care inregistrezi filmarea video; cu cat mai mare numarul de cadre pe secunda, cu atat mai mari vor fi si fisierele. Atunci cand nu mai ai spatiu, DVR-ul se va opri din inregistrat, decat daca nu este programat sa inregistreze peste datele vechi atunci cand si-a atins capacitatea.

Inregistrarea poate fi accesata de pe hard drive pe calculator. Intrucat sunt fisiere digitale, scanarea inregistrarilor este mai facila decat in cazul inregistrarilor traditionale CCTV (unde ai nevoie sa dai fast forward si rewind la timpul dorit). Cele mai multe camere au imprimat timpul si data, ceea ce face ca vizualizarea pe un calculator sa fie cu mult mai facila.

Avantaje si dezavantaje

Cel mai important avantaj al sistemelor cu camere DVR este ca sunt economice, inregistrarile sunt sigure (atata timp cat camera DVR este si ea in siguranta), putand inregistra cu o calitate superioara. Unele camera mai avansate pot fi echipate cu senzori de miscare si kit audio, care le permite sa se declanseze si sa inregistreze doar atunci cand detecteaza miscare. Acest fapt salveaza spatiul de stocare, dar si nevoia de a avea pe cineva care monitorizeaza continuu ceea ce camera inregistreaza.

Marele dezavantaj al sistemelor DVR este ca nu pot fi conectate la nici o retea. Aceasta inseamna ca nu vei fi capabil sa verifici inregistrarile de oriunde te-ai afla, in afara de DVR sau calculator, in locatia ta. Pe de alta parte, in cazul camerelor IP, poti sa deschizi un live stream de pe camera din telefonul tau smart, tableta sau computer, indiferent unde te-ai afla, atat timp cat esti conectat la internet.

Sistemele DVR necesita spatiu de stocare important. Chiar daca ai o camera moderna care opereaza doar la declansarea senzorilor, tot ai nevoie de spatiu de stocare pentru a inregistra atat de mult cat poti odata camera declansata. In functie de cate camere ai instalate, ai nevoie de mult sau foarte mult spatiu de stocare.

In cazul camerelor IP, ele pot fi legate de senzori si alarme, incarcand imagini in cloud imediat cum acestea au fost inregistrate. In acest fel, chiar daca o camera sau intregul sistem este furat, inregistrarea inca va exista online. In cazul sistemului DVR, intrucat este un sistem cu circuit inchis, totul este local, deci oricine poate distruge sau fura DVR daca vrea sa protejeze/distruga inregistrarea.

Concluzie

In final, decizia se reduce la ce ai de gand sa faci cu sistemul de monitorizare. Daca doar vrei sa salvezi inregistrarile de peste zi, pentru a le vizualiza mai tarziu, si nu iti planifici sa accesezi inregistrarile in timp real, online, un sistem DVR va fi solutia mai ieftina si mai potrivita nevoilor tale.

In schimb, daca vrei ca sistemul tau sa fie conectat la internet si nici nu ai acces la o baza imensa de stocare pe hard disk, atunci camerele IP iti vor oferi inregistrarile de mai mare calitate, de care ai nevoie. Ele se potrivesc unei palete mai diverse de nevoi, dar implica si costuri mai mari, aspect care poate deveni decisiv in alegerea finala.